1545

Урядова гаряча лінія

Грушівська громада

Дніпропетровської області

(05656) 57770

Телефон

Безпечне святкування Великодня.

09.04.2025

Наближаються Великодні свята. Для українців Великдень – це особливе свято, коли слідують традиціям і вірять у диво, а пасхальний стіл – обов’язковий Великодній атрибут. Для того, щоб святкування пройшло без небажаних наслідків для здоров’я та не призвело до харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, Криворізьке районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області заздалегідь попереджає  споживачів про ймовірні негативні наслідки при нехтуванні  рекомендаціями:

-оминати місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на офіційних продовольчих ринках, де проводиться ветеринарно-санітарна експертиза;

-купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання, вимагати у продавця довідку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, що засвідчує безпечність продукції;

-дотримуватись технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо;

-не готувати страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати термічній обробці;

– не використовувати для питних потреб та приготування їжі воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Перевагу віддавати централізованим джерелам водопостачання, пунктам розливу або використовувати бутильовану питну воду;

-при виїзді на природу необхідно мати з собою запас питної води гарантованої якості для миття рук , посуду та приготування їжі;

-на відпочинку виключити приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, салати, заправлені майонезом, тощо), не допускати контакту харчових продуктів з ґрунтом та піском, забезпечити їх захист від мух, гризунів;

-дотримуватись правил особистої гігієни, ознайомити з ними дітей та ретельно стежити за тим, щоб вони їх виконували.

 

У випадку виявлення ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати швидку допомогу.

 

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння чи гострих кишкових інфекцій, необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати «швидку» допомогу.

Не займайтесь самолікуванням!

Бажаємо усім миру, здоров’я, добра та веселих свят!

 

віа