1545

Урядова гаряча лінія

Грушівська громада

Дніпропетровської області

(05656) 57770

Телефон

Що треба знати про дизентерію.

24.06.2024

Що треба знати про дизентерію.

Літо – чудова пора відпочинку і бурхливого розвитку всього живого. Але це ще й сезон харчових отруєнь і кишкових інфекцій.

Саме влітку значно збільшується вірогідність виникнення серед дорослих і дітей гострих кишкових інфекцій. Одна з них – дизентерія або шигельоз. Це бактеріальна інфекція, яка характеризується ураженням товстого кишечника з типовими проявами коліту та появою крові у випорожненнях.

Хвороба  передається фекально-оральним механізмом, переважно харчовим (збудник шигела Зонне) або водним (шигела Флекснера) шляхом. Передача шигели Григор’єва-Шига реалізується переважно контактно-побутовим шляхом.

Люди “з’їдають” небезпечні бактерії разом із харчами і водою. У воду збудники хвороб потрапляють, як правило, з калом, сечею та блювотними масами хворих та бактеріоносіїв.

Потрапивши до їжі, хвороботворні бактерії дуже швидко розмножуються. Багато з них виділяють отруйні продукти життєдіяльності. Ці продукти життєдіяльності, або ж токсини, діють на нервові центри кишківника, що призводить до виділення в нього невластивої йому рідини. Бактерії, потрапляючи на слизову оболонку кишківника, активно розмножуються і викликають запалення та ерозію тканин. Від цього підвищується температура та виникає блювота.

Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму: нудота; діарея; головний біль; зневоднення організму; підвищена температура, млявість; болі у печінці, шлунку.

Інкубаційний період може тривати від одного дня до тижня, найчастіше складає 2-3 дні.

З метою профілактики шигельозу, як і інших кишкових інфекцій, слід:

-ретельно мити руки з милом перед та після туалету, перед вживанням їжі та її приготуванням;

ЫВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-не купувати продукти харчування на стихійних ринках, де якість та безпечність продуктів не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів і часто в антисанітарних умовах;

-перед вживанням молока та молочних продуктів, які придбані на фермерських ринках, обов’язково проводити термічну обробку;

-не допускати споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;

-для пиття і приготування їжі використовувати питну воду гарантованої якості (наприклад, фасовану бутильовану) або з централізованих джерел водопостачання; при децентралізованому водопостачанні (криниці) – воду перед вживанням кип’ятити;

-ретельно мити овочі і фрукти проточною водою; для споживання дітьми – обдати окропом;

-не допускати в житлове приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух, які можуть розносити збудника захворювання.

Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!