1545

Урядова гаряча лінія

Грушівська громада

Дніпропетровської області

(05656) 57770

Телефон

Що варто знати про захворювання на ботулізм.

07.06.2024

Що варто знати про захворювання на ботулізм.

 

Щороку реєструються випадки захворювання на ботулізм. У поточному році в Дніпропетровській області вже зареєстровано чотири випадки з діагнозом – ботулізм; усі захворілі особи були госпіталізовані до стаціонару, де їм було введено ботулінічний антитоксин. Постраждалі вживали рибу: копчено-в’яленого товстолоба невстановленого виробника, в’ялену та сушену плотву домашнього приготування, бомбажну консерву без маркування та невідомого походження.

В Україні за 2023 рік зареєстровано 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіло 85 осіб, з них 4 дитини. П’ять випадків стали летальними. Понад половину (57,1%) – захворіли через вживання консервованих продуктів, решта — через в’ялену/сушену рибу домашнього приготування.

Ботулізм – це дуже небезпечна і в багатьох випадках смертельна харчова токсикоінфекція, яка виникає при вживанні продуктів, заражених мікробами групи клостридій Clostridium botulinum.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були неякісно вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Симптоми захворювання на ботулізм: найчастіше з’являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Спочатку з’являються короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп).

Надалі з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» в горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря.

З метою недопущення захворювання на ботулізм Криворізьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує:

– відмовитись від вживання продукції як домашнього, так і промислового виробництва, якщо ємність має ознаки порушеної герметичності, деформована або роздута;

– не вживати в’ялену, копчену, солону та консервовану рибу домашнього виготовлення;

– не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості та дотриманні правил зберігання та/або транспортування;

– не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук та на стихійних ринках, невідомого походження;

– не замовляйте швидкопсувні продукти харчування,  у т.ч. рибу та рибні продукти  через інтернет мережу.

 

Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

65748 564